Origami....

Har haft min kära mor här på besök och på kvällskvisten beslöt vi oss för lite origami-vikning... Brukar vika en del men bara på nybörjarnivå.. Men idag gick vi bet, så här SKA den se ut som nedan,The nesting bird, men kan väl inte säga att så är fallet just nu... Men vi ska minsann inte ge upp, bara att försöka igen. Testa vetja, det är vanebildande. Origami-papper kan köpas på Panduro, kanske inte så snygga mönster som jag kommer ihåg jag fick av pappa när han kom hem från Japan när jag var liten.. Men fungerar bra att starta med. Jag behöver inga snygga ark för mina hamnar i soptunnan ändå just nu... Böcker finns i bokhandeln och på bibblo.

Konsten att vika papper kom till Japan från Kina omkring 600 evt. Under Edo-perioden (1603-1867) ökade papperstillverkningen i Japan och papper blev mer lättillgängligt. I samband med det blev origami en hobby för flertalet. Den äldst bevarade handboken i pappersvikning är Hiden Senbazuru Orikata (De tusen origami-tranornas hemlighet) från 1797.

Fram till för några decennier sedan var origami huvudsakligen en tradition som fördes vidare muntligen, från föräldrar till barn. Antalet modeller som kunde hållas i minnet var begränsade och ganska enkla. Under de senaste årtiondena, sedan 1960-talet, har en gemensam beskrivning av metoderna att vika papperet växt fram, och antalet publikationer av beskrivningar, även kallat Diagram, har exploderat sedan 1980-talet. Numera hålls årliga konvent i många länder, bland annat Japan, USA och Storbritannien. De allra bästa artisterna, som designar nya modeller, kan försörja sig som origami-konstnärer, till exempel amerikanen Robert J. Lang.

 

Vanligtvis utgår man från ett kvadratiskt ark som är färgat eller mönstrat, på ena eller båda sidorna. Ofta används det traditionella japanska papperet washi till origami. Washi används även till skjutdörrar, solfjädrar, måleri, tryck och att skriva på. Man kan dock använda vilket papper som helst, med varierande resultat.

 

En av de mer kända origamifigurerna är tranan, orizuru. Att vika 1000 origamitranor och fästa ihop dem med en tråd kallas för Senbazuru.

 

 

 

Källa: Wikipedia

Tapetsera om?

Ska du tapetsera om och vill ha idéer och se fina tapeter? Kolla inreda.com, jättemycket fina. Vi ska tapetsera om i hallen nere, men har inte lyckats bestämma oss för vad det ska bli. Tack och lov har min sambo och jag lika smak. Vi har en gammal bergsmansgård och vill behålla en gammaldags klassisk men ändå ny känsla typ.. Tänker mycket medaljonger och färger. Köket tapetserade jag om nyss, det fick bli 60-tals inspirerat med pastellfärgade blommor... Serien Bohemé från Boråstapeter är en favorit. Här är några andra snygga vi funderar på till hallen...
Vilken tycker du? Svårt... Men den första har jag alltid tyckt om..